Monday, September 6, 2010

Taustatyö

Ennen vaihtoon lähtöä on ihan kätevää ottaa selvää kohdemaan kulttuurista ja siitä, miten asiat siellä hoidetaan. Tämän tulisi heikentää väistämättömän kulttuurishokin tehoa ja yleensäkin helpottaa paikalliskulttuuriin sulautumista. Tietoa kyllä löytyy, joka tuutista ihan (ovatko kaikki käyneet Ranskassa vaihdossa vai törmäänkö näihin tyyppeihin vain sattumalta??), mutta mihin tietoihin kannattaa luottaa ja mihin ei on sitten eri asia.

Esimerkkihenkilö A.
Kävi vaihdossa Nancyn yliopistossa 10 vuotta sitten. Sanoi että vaihto kannatti eikä vaihtaisi kokemustaan mihinkään, mutta vietti ehkä tunnin listaten sen sata asiaa mikä meni pieleen. Kavereitakaan ei ehkä saa, opiskelija-asuntola vaatii vakuutuksen vaikka paikalle ilmaantuisikin keskiyöllä kolme matkalaukkua käsissä, eikä yliopisto tiennyt mitään vaihtarien käsittelystä.

Esimerkkihenkilö B.
Kielikeskuksen "vaihtoon valmistavan" kurssin opettaja väitti että
-jos sinut kutsutaan jonnekin kylään, paikalle pitää mennä 15 minuuttia myöhässä
-Ranskassa on täysin okei vain keskustelun alussa päättää että 'hei, olenkin tätä mieltä asiasta keskustelunsynnyttämisen vuoksi ja trollaanpas noita muita ihan nyt kunnolla'
-Ranskassa on vapaampaa polttaa lainsäädännöstä huolimatta
*Työkkärin "työskentele Ranskassa"-opus taas sanoi että Ranskassa on tiukasti kiellettyä polttaa ja työnantajalle ainakin pitäisi antaa kuva ettei polta. Kaipa se on itse nähtävä.

Esimerkkihenkilö C.
Tyttö joka oli vaihdossa kai viime vuoden samassa yliopistossa. Himoaa takaisin, mutta nauroi samalla räkäisesti että 'papereita saat kyllä täytellä ihan mielesi kyllyydestä'. Hyvältä siis vaikuttaa.. (yliopiston puolustukseksi, tähän mennessä vain opiskelija-asuntola on tuottanut paperisotaa, yliopisto oli hyvin selkeä).


Yleensäkin konsensuksena vaikuttaa olevan mentaliteetti 'upeaahan siellä oli mutta kimura miksei ne voi hoitaa asioita järkevästi'. Tähän siis varaudutaan. Aikaa lähtöön kuusi päivää. Jeah.

PS. Essu D:n mukaan isommista kaupoista (paikallisista Prismoista) löytyisi Valion Hylamaitoa. Ollaan jännän äärellä.

No comments:

Post a Comment