Wednesday, September 15, 2010

Comment vivre bien avec peu, partie CMXI

Ehkä on loppujen lopuksi hyvä juttu etten ole päässyt nettiin parina viimeisenä päivänä.

Saavuin siis maanantaina Baillyn opiskelija-asunnoille, ja siellä vaadittiin heti kättelyssä syyskuun vuokraa käteen. Maksettuani vuokran pääsin viimein asuntooni. Asunnosta on aika ristiriitaiset tunteet. Periaatteessa tämä on siis todella uusi, ja en halua edes kuvitella mitä sen halvemman kämpän valinneet opiskelijat kestää. Tässä on pöytä, sänky, laatikostoja ja jääkaappi, suihkuvessaa unohtamatta. Hyllyjä on kiitettävästi ja tasoja joille tavaraa laittaa.

Toisaalta kuitenkin jos olisin päässyt nettiin maanantaina, se olisi ollut täynnä siivoamismerkintöjä. Ilmeisesti nainen joka asui tässä ennen minua oli jokseenkin karvaista sorttia ja niitä karvoja saikin sitten noukkia ihan mistä vaan. Sängyssä on upouuden veroinen patja mutta sen päällinen suojaava valkoinen juttu onkin sitten täynnä karvoja. Ostin telan jolla voisi poistaa karvoja, mutta edes puolet ei lähtenyt sillä. Nypin sitten hanskoilla yksi kerrallaan, pitkään. Ennen kuin keksin miten ratkaisen tuon, nukun lähinnä makuupussissa sen patjan päällä, suojaava höskä pois käärittynä. Vaikka tämä paikka on pieni (9 neliömetriä), muuta ei oikeastaan tarvita. Tilataidetta oikeastaan. Ranskalaisten versio japanilaisten putkihotellista. Paitsi kivempi. Kun ne karvat on nypitty pois. Yleensäkin siivous on värittänyt kovasti aikaani täällä. Katsoin pyykkihuonetta: ilmeisesti täällä pyykinpesu maksaa kolme euroa. Se on aika kallista ilmaiseen pyykkiin tottuneelle (hyvä KOAS!).

Ensiksi kävin E.LECLERC-kaupassa, ja olin aika valmis nirhaamaan sen joka väitti Ranskaa halvan hintatason maaksi (tämä koskee sinua, H). Siellä on suht kallista milteinpä kaikki terveellinen. Minulla oli vielä se ongelma että täällä on kaikkien opiskelijoiden yhteiden keittiö, jossa on mikro, uuni ja hella, joten sinne ei saa jättää mitään eikä minulla edes ollut mitään jätettävää. Kaupasta siis olisi voinut ostaa jotain epäterveellistäkin, mutta minä en olisi voinut kypsentää sitä. Tämä oli siis päivät ma-ti; olen päättänyt saada tuon keittiön toimimaan itselleni. Tänään oli ensimmäinen yrittämä, quiche lorraine 1,5~ e kaupan lihatiskiltä. Se maistui aivan taivaalliselta, mutta syy voi olla vähän muussakin.

Tiistaina päätin sitten kysäistä yliopiston kirjaston madamelta onko sen mielestä leclerc halvin kauppa mitä täällä on tienoolla, ja suureksi helpotuksekseni se vastasi että ei ole, ja ilmeisesti asuntolaani lähellä on halvempi kauppa. No, mä sitten kävelin sinne ja siellä tosiaan oli halvemmat hinnat, mutta se oli paljon pienempi paikka kuin leclerc ja ehkä hitusen likaisen oloinen. Se on käytännössä paikallinen lidli (vaikka keskustassa päin on oikeakin lidl, näin sen linkin ikkunasta). Tärkeintä oli kuitenkin että sain 7~ eurolla vaikka mitä ja vieläpä sellaisia kasviksia joita voi käyttää monta kertaa. Sitten tuntui jo paremmalta. En kuitenkaan sanoisi että Ranska on erityisesti halvempi kuin Suomi, kun meiltä löytyy vielä halpistuotteitakin (täällä en ole vielä törmännyt Euroshopperiin tai vastaavaan).

Keskiviikkona päätin että veitsen jne. hommaan kuitenkin leclercistä koska a) halpakaupasta ei varmaan löytyis sellaista kamaa ja b) parempi että maksaa vähän enemmän jos se kestää paremmin. Loppujen lopuksi.

En ole sinänsä vielä saanut ystäviä, mutta olen kyllä puhunut varmaan sadalle ihmiselle. Aina kun en tiedä jotain, kysyn periaatteella "Anteeksi, voisitko kertoa..." Paikalliset tietää kaiken. Niille pitää vaan antaa mahdollisuus jakaa tämä tieto.

Olette saattaneet kuulla että ranskalaiset tai yleensäkin ulkomaalaiset yliopistot voi olla vähän niuhoja poikkitieteellisyydestä, mutta ne ei ole tätä pikkumaisuudestaan vaan sille on ihan logistinen syy. Toisin kuin Suomessa, jossa yliopistot on melkeinpä tasan yhdessä paikassa tiedekunnasta huolimatta (esim. Jyu:lla agoralta juoksee aika nopeasti päärakennukselle, musicalta vielä nopeammin), Ranskassa muut tiedekunnat eivät välttämättä ole a) samassa kaupunginosassakaan tai b) edes samaa yliopistoa. Baillyn vieressä oleva yliopistokasaumista sisältää esim. historiaa, geologiaa, kieliä, äidinkieltä (ranskaa) jne., ja jos haluaa opiskella oikeutta, tietotekniikkaa tai taloustieteitä, pitää mennä linkillä keskustaan. Eli mikäli haalit kursseja eri kasaumista samalle päivälle, sinun täytyisi olla kissa ehtiäksesi molempiin (Schrödinger).

Syömisen pitäisi helpottua huomisesta eteenpäin, nyt kun minulla on aseita, lautanen, paistinpannu ja rasioita joilla joko tehdä ruokaa tai sitten varastoida sitä seuraavalle päivälle.
Kokkaamaan siis, ja halpiskauppaa peliin vaan.
Rahanmeno ahdistaa ja kovasti.

Yleensäkin ihmiset on ollut tosi ystävällisiä. Autoilijat väistää ja kysymyksiini on aina ainakin yritetty vastata, tai sitten ulkoistettu läheiselle henkilölle joka tietää vastauksen. Kaupassa käynti on sama kun pelaisi sanaselitystä myyjien kanssa (j'ai un seau, et j'ajoute de l'eau, je veux aussi un peu de...) ja kannattaa aina muistaa piirtämisen taito. I'm not at all above miming with my fellow humans.

Koputin asuntolan jollekin ovelle mistä kuului musaa, ja se ohjasi mut sen kaverille (T?) joka näytti millä ilveellä pääsi nettiin. Login oli pikkasen erilainen kuin yliopistolla sanottiin, mutta eipä mitään.

3 comments:

  1. Hei niin! Ainakin siinä Sveitsin puolella tosiaan oli halvimmat ruokakauppaketjut nimeltään Coop ja Migros (harmi, kun yhden sellaisen vielä vähän halvemman, mutta kieltämättä jo hiukan nuhjuisen oloisen, liikkeen nimeä en nyt tällä hetkellä saa päähäni), kantsii tsekkailla, löytyiskö niitä sieltäkin päin. Ja tietenkin myös Aldi on halpa, sitä löytyi ainakin Baselista (ja ehkä muistaakseni muistakin isommista kaupungeista), voi löytyä sieltäkin päin. Carrefour on käsittääkseni kans ihan ranskalaisperäinen ruokakauppaketju, jonka pitäis olla kohtuullisen hintainen. :-) Tsemppiä!

    ReplyDelete
  2. Carrefourissa olenkin jo käynyt Amiensin keskustassa. Coopia tai Migrosta en ainakaan googlaamalla löydä täältäpäin, mutta Aldilla tärppäsi joku osoite. Katson huomenna kuinka kaukana se on. Kiitos kaunis :-9

    ReplyDelete
  3. Heip!
    Onhan teillä siellä toreja, kauppahalleja yms.? Ranskassa lähituotanto on tärkeä juttu, ja halvimpien ja laadukkaimpien kasviksien ja hedelmien (jollei myyjä huijaa ja myy mätiä sipuleita) pitäis löytyä toreilta, joissa paikalliset myyvät ympäröivän maaseudun tuotteita. Ja juttelukin on hauskempaa. Kauppaketjuista Carrefour taitaa olla halvin.

    Muista kysyä enemmän kuin kaupungillinen hulluja osaa vastata! ;)

    ReplyDelete