Sunday, September 19, 2010

Recycler et trier, c'est égal, non?

Opiskelija-asuntola ja muutenkin Amiensin tienoo tuntuu painottavan kierrätyksen tärkeyttä. Paikallinen käsitys kierrätyksestä ei kuitenkaan ole ihan sama kuin meillä, vaan jätteet jaetaan kolmeen eri jäteosastoon. Tästä siis tulee verbi trier, eli kolmiotella. Nämä kolme osastoa ovat
1) lasipullot ja -purkit jotka heitetään isoon omenan muotoiseen hökötykseen, 2) muovipullot ja metallitölkit jotka laitetaan keltakantisiin roska-astioihin ja viimeiseksi 3) kaikki muu, eli ei-hyödyllinen muovi ja biojäte -> vihreäkantisiin astioihin. Opiskelija-asuntolan joka asuntoon jaetussa vihkosessa on kuvilla varustettu selitys siitä mihin mikäkin menee, ja vielä numero johon voi soittaa jos jokin epäilyttää. Roskien keruu taitaa tapahtua kerran kuukaudessa, mikä ei taida ihan riittää opiskelija-asuntolallemme..

Tapakierrättäjälle tuottaa tietenkin hiukan vaikeuksia laittaa jogurttipurkit ja banaanin kuoret yhteen, mutta vaihtoehtoja ei ole paljon koska lähistöllä ei ole kätevästi metsääkään jonne biojätteen voisi käydä hautaamassa (plus jos se metsä sattuisikin kuulumaan jollekulle, oltaisiin pienessä pulassa, joten ehkäpä tämä jää).

Dimanche, c'est notre vacance

Sen perusteella mitä olen havainnoinut, ranskalaiset ottavat vapaansa hyvin vakavasti. Suomessa kauppa on avoinna esim. 9-20, mikä tarkoittaa että kauppaan voi mennä sisään vielä 19.55. Ranskassa taas 9-20 tarkoittaa sitä että työntekijät lähtevät loppusiivouksen yms. jälkeen kotiin kello 20, joten jos yrität tulla kauppaan varttia vaille ennen sulkemisaikaa, sinut todennäköisesti käännytetään pois. Minä sain tulla varttia vaille koska tarvitsin vain kaksi tavaraa, mutta muuten se olisi ollut menoa. Niin yliopistoilla kuin jopa Sparillakin on erikseen aamu- ja iltapäivän aukioloajat, esim. 9-12 ja 14-17. Mutta minnekään ei kannata mennä viime hetkellä tai edes viimeisen tunnin aikana.

Erikseen on sitten vielä sunnuntai, jolloin melkeinpä kaikki paikat ovat kiinni. Pariisi siis erikseen, mutta Amiensissa sunnuntaisin saattaa olla pari hassua boulangerieta (leipäkauppaa, mutta sieltä saa yleensä myös herkkuja) auki, mutta periaatteessa kannattaa lauantaina viimeistään varastoida ruodaa sunnuntaita varten (tai sitten huomata vahingossa että ruoka riittää, kuten allekirjoittanut :o). En vielä tiedä mitä ranskalaiset sitten tekevät sunnuntaisin, mutta olettaisin että se liittyy jotenkin ruokaan ja yleiseen lepäilyyn.

Ensi kertaan :)

No comments:

Post a Comment