Monday, October 25, 2010

Travail, travail, nous voulons du travail!

Kulttuurikurssin opettaja valoitti tänään opiskelijalakkojen syytä. Ilmeisesti Ranskassa on huikea määrä työttömiä nuoria, ja eläkemuutoksen katsotaan pahentavan asiaa koska iäkkäämmät työntekijät eivät luovuta paikkojaan nuorille. Koska nuorien työttömyys oli ongelma jo ennen eläkemuutosta (eläkeikää siis nostettiin kahdella vuodella), nämä nuoret vallankumoukselliset ovat siis oikeastaan konservatisteja ja pyrkivät ylläpitämään status quon.

Talous tuntuu tällä hetkellä olevan rikki kaikkialla. Suomessa on kaksi alaa jotka työllistävät varmasti (sattumalta sisarukseni ovat juuri näillä aloilla..), muut saavat jatkuvasti olla varpaillaan. Ajattelin että tämä vuosi toisi mukavan tuulahduksen uusia ajatuksia, ja voisin hetkeksi hellittää opintojen aikana jatkuvan "mikä sinusta tulee isona"-taistelun.

Pas de chance pareille. Viime torstain juhlissa juttelin ihmisten kanssa ja peruskysymys oli aina "mikä tuleva ammattisi on?" (Samoissa juhlissa muuten esittelin Suomen aika persiilleen, anteeksi nyt vaan. Mutta ainakin ne nyt tietävät että Nokia on suomalainen, ja muutama valittu vielä että se on myyty sittemmin eteenpäin).

Jotkut saavat töitä, jotkut eivät. Suomessa esim. on vielä se että töitä olisi, ihmiset eivät vain halua muuttaa sen vuoksi. Työpaikalla Helsingissä ja Nilsiässä on aika erilaiset kaiut. Nykytaloudessa tuntuu että vaikka opiskelisi melkein miksi, ei saa töitä, joten pitkitetään opintoja mahdollisimman pitkään jotta ei tule potkaistuksi "oikeaan maailmaan".

Opiskelijat intoavat taas, menen kohta katsomaan. Torstaina alkaa viikon loma, joten pitäisi pikku hiljaa keksiä mitä sen aikana tekisi. Jotkut matkustelevat, mutta metro-, juna- ja linkkilakot saattavat tehdä tämän suunnitelman tyhjäksi.

En osaa enää suomeakaan.

Ranskalaisilla on jännä kulttuuri, sen vaan sanon.

2 comments:

  1. "Hyviä" kyllä noi sun työllistymismietteet, juuri noinhan se menee. :-( Ja mä voin olla sun kohtalotoveri, kun noi sun sisarukset tuntuu tosiaan olevan aika lailla niillä ainoilla aloilla, josta työllistyy "isona".
    (Jäädään me vaan ikuisuusopiskelijoiksi ja muutenkin vararikon partaalla hoippuvan yhteiskunnan eläteiksi? ;-P)

    ReplyDelete
  2. Olin sitten luuseri enkä mennyt katsomaan. Tulokset tuntuvat silti: huomenna yliopisto on taas saarrossa. Minulta tippuu vain yhdet tunnit, ja nekin vaihtarikurssilta, muilla voi olla huonompi tuuri. (Mä ainakin rupean Ranskan keisariksi. Sä voit olla mun suojatti tai jotain! Pidät huolta Versaillesin palatsin puutarhasta jne. Musta ainakin kuulostaa hyvältä.)

    ReplyDelete