Wednesday, January 26, 2011

Qui est Jésus?

Tämä päivä oli jokseenkin surkea kunnes iltaa kohden parani roimasti.

Myöhemmin puhuin muslimikaverini kanssa. On jokseenkin hankalaa selittää kuka Jeesus on, kun ei itsekään ole varma. Erimielisyydet Jeesuksen suhteesta Jumalaan ovat hajottaneet kirkkoa ja luoneet uusia uskontokuntia, joten siihen on vähän vaikea sanoa juuta eikä jaata. Ongelmana siis on se että yhden jumalan käsite on meille yhteistä, mutta pakkaa sekoittaa tämä kolmiyhtenäisyys. Onko Jeesus Jumala, osa Jumalaa, ja mikä ihme tämä pyhä Henki (isoilla?) sitten on? Onneksi pääsimme vasta Jeesukseen asti. Koska Jeesus esiintyy Koraanissa, sillä oli paljon enemmän tietoa Raamatun hahmoista kuin minulla Koraanin pääpelureista. Itse muistin vain että niiden profeetta Mouhammed (Muhammed näin suomalaisittain) meni naimisiin 9-vuotiaan kanssa. Kuulemma tämä on totta, mutta vain koska M:n paras kaveri tarjosi tytärtään sille eikä se oikein voinut kieltäytyäkään. Sitten ne kai eli yhdessä loppuelämänsä (M ei mennyt muiden kanssa naimisiin ja kyllähän se tyttö kasvoi, kun nyt verrataan länsimaalaisten järjestettyihin avioliittoihin niin ei se erityisen erikoista ollut, parin vuoden heitolla).

Niiden kannalta on sinänsä helppoa että Koraani on vain ja ainoastaan arabiaksi, eli periaatteessa kaikki lukevat samaa kirjaa (käännökset eivät ole oikeita Koraaneja). Raamattu taas (no, osa vanhaa Testamenttia) oli arameaksi, ja nykyään kieltä puhuu vain parisen sataa tuhatta ihmistä (toisaalta niin myös islantia :)), ja Raamattu itse on käännetty niin moneen kertaan ettei kukaan enää tiedä mikä oli virkkeiden alkuperäinen idea.

Kielellisesti ei kovin vahva päivä. Yleisen kielitieteen tunneilla setvittiin ranskaksi translitteroitua Yodan ja JarJar Binksin kieltä, ja luulin paria latinan kielen samaa italiaksi. Okei, italia on romaanisista kielistä kaikkein lähinnä latinaa, mutta silti. Punainen, se olen minä. Tai olin.

Kolmen eri aikataulun pitäminen ei kannata, koska päädyn seuraamaan vain yhtä niistä ja kaikki muut tunnit jää välistä. Milloinkahan ne venäjän tunnit olivatkaan.. Massaluennot ovat edelleen tuskaa. Niin paljon tuskaa. Joskus niiden opettajat ovat kuitenkin ihmisiä, joten niistä voi selvitäkin.

Sitten kun kurssivalinnat on lopullisesti tehty, varmaankin helpottaa, mutta nyt on vielä tämä ihmeellinen keveyden kipeys.

Ai niin, pitää olla tarkkana: parhaimmillaan paketti josta varmasti riittää suolaa lapsenlapsillesikin maksaa vain 31 senttiä, mutta siinä ei ole jodia. Aloinkin jo miettiä että jokin oli vialla. No, nyt on jodisuolaa. Jes. Ei kai neljän kuukauden puute mitään tee...vai?

En tunnista enää suomen kieltä. Suomensin tänään sanan linnunrata. Sitten aloin miettimään mikä ihme on rata. Tuli vain pyörä ja juna mieleen. Junarata? Hei, olinhan oikeilla jäljillä. Silti. Huolestuttavaa.

No comments:

Post a Comment