Thursday, December 9, 2010

Vous me manquez

Yritän järjestää itseäni Pariisin ennen lentoani. Mummon sukat pääsevät viimein näkemään Eiffel-tornin.

Kävin viimein aika sattumalta tarkistamassa koetulokseni lit popin opettajan ovelta. Oppilaita kurssilla oli 40-50, ja aika tasan puolet Erasmuksia. Oppilaista kahdeksan sai saman pistemäärän kuin minä, meitä paremmin meni ainoastaan kolmella ranskalaisella oppilaalla. Ottaen huomioon etten lukenut vaadittua kirjaa kokonaisuudessaan (ensimmäiset sata sivua + viimeiset sata, jotain jäi välistä)), koe meni siis aika hyvin. Paremmin olisi mennyt jos olisin lukenut koko kirjan, tietty, mutta ensimmäiseksi kokeeksi ihan mukava.

Ensi viikolla on latinan toinen osakoe, englannin TD-puolen koe sekä ranskan historian koe. Jälkimmäinen hermostuttaa kaikkein eniten. Tammikuun puolelle jää sitten englannin CM-puolen koe, kirjallisen historian koe (jaiks) ja "sen pelottavan kurssin" koe.

Ranskan historian opettaja vielä kaiken lisäksi lupasi kysyä täysin yksinkertaisia kysymyksiä, joten mikäli munaan sen, tunnen itseni vielä entistä aivokääpiömmäksi.

Ilmeisesti latinan opettaja oli hermostunut viime kerralla kun olin sairas enkä tullutkaan paikalle, ja se oli luullut että olin pelästynyt edellistä osakoetta ja lähtenyt kurssilta. Tällä kertaa aiheutin sille harmaita hiuksia unohtamalla kolmannen deklinaation monikon akkusatiivin. Okei, olihan se vähän noloa koska se oli oikeasti helpoin lause kääntää mitä sillä tunnilla käytiin, mutta pari viikkoa täysin ilman latinaa tekee hallaa muistamiselle. Kuinka paljon te muistatte ruotsin opinnoistanne?

Päivän hupipalana latinan tunnilla opettaja puhui delfiinistä, dauphin, ja minä kysyin onko tällä jotain tekemistä kuninkaan pojan kanssa, joka on myös dauphin (mutta vain jos hän perii isänsä, eli käytännössä ensimmäinen kruunun perijä). Kuvittelin jo jännittävää tarinaa jossa jonkun kuninkaan poika ystävystyi delfiinin kanssa ja kuninkaan pojan vaakunaksi tuli sitä kautta delfiini, mutta opettaja valisti minua että kyse on eräästä alueesta ja sillä ei ole mitään tekemistä delfiinien kanssa. Nyt kun kuitenkin tarkistin wikipediasta niin Guigues VIII:lla oli itseasiassa vaakunassaan delfiini (vähän erilainen kuin oikeat, mutta silti). Kikön perheessä sitten kulki arvonimi Dauphin de Viennois ja lopulta Kaarle V tuli ensimmäisenä kutsutuksi dauphiniksi. Tosi on tarua ihmeempää.

Toisin kuin mainostettiin, täällä joululoma ei ole pitkä. Tai olisi, jos olisin yhtä häpeämätön kuin se toinen suomalainen täällä ja tekisin kaikki kokeet joko ennen joulua tai uusintaviikolla juuri ennen kurssien alkamista. Se siis lomailee viitisen viikkoa, minä kaksi. Jees.

Kysyttäessä yritin eilen selittää muslimikavereilleni miksi kristinusko on siltikin monoteistinen usko vaikka Jeesus ja pyhä henki ovat mukana kuvioissa. En tainnut onnistua kovin hyvin. Toisaalta, erilaiset kristilliset uskonlahkot tappelevat samoista jutuista vielä nykyäänkin, joten ei ole minun asiani selvittää sitä. Katolisten ja luterilaisten eron selitin mielestäni paremmin. Sitten kun tuli kysymys kristittyjen rukoiluperiaatteista ja -ajoista vaihdoin puheenaihetta, mikä oli helppoa koska katedraali välkkyi. Olin siis kaverien kanssa keskustassa (hitsi, tästä pitää saada teille kuva) ja katedraaliin oli heijastettu useista eri valonheittimistä värejä, niin että katedraalin pienetkin yksityiskohdat näkyivät väreissä. Kävin katsomassa lähempänä ja näytti ihan siltä että katedraali olisi ollut luonnostaan värillinen. Taustalla kuului naisen ääni joka loi tunnelmaa kertomalla pari juttua katedraalista ja samalla valaistus/väritys vaihtuivat. Se oli hämmästyttävää.


Jännää: cathedra tarkoittaa itseasiassa tuolia, tarkemmin sanottuna piispan istuin. Katedraaliksi kutsutaan sitten kirkkoa joka on rakennettu em. istuimen ympärille. Nyky-Ranskassa katedraaliksi kutsutaan kaupungin pääkirkkoa, tässä tapauksessa Notre Damea.

Monoteistinen: vrt. polyteistinen. Yksi vastaan monta. (Monogamia <->polygamia). En tiedä tosin miksi hindu pitäisi laskea, koska vaikka hindut uskovat vaikka mihin jumaliin, niillä on kuulemma kaikilla joku yksi yhdistävä alkuperä.

Delfiini: delfinus on latinaa, mutta latinan versio tuli kreikan sanasta delfis joka liittyi myös kohtuun, delfus. Delfiini on siis 'kala jolla on kohtu'. Tosin oikeasti se on nisäkäs.

Otan minä tietoni muualtakin kuin wikipediasta, mutta delfiinit&kruununperilliset oli kyllä ihan sieltä. Hei, blogus meus, regulae meae.

No comments:

Post a Comment